- Trump: ABD’ye giren tüm yarı iletkenlere %100 gümrük vergisi uygulanacak.
- Trump: Yepyeni B-2 bombardıman uçakları sipariş ettik. Bugün Putin ile iyi görüşmeler yaptık.
- Bitcoin(BTC) 115 bin doların altına geri döndü.
Çin ve diğer ortaklar vergiler konusunda Trump ile bir türlü anlaşamıyor. Trump ise işi daha da zorlaştırıyor. Ek vergileri bu ayın başında devreye alan Trump bu hafta Hindistan’a ek %25 vergi getirdi. Japonya için ek %15 vergi duyurulacak deniyor ve şimdi çipler için %100 vergi açıkladı. Tam faiz konusu çözülürken Trump başka yerden belirsizlik pompalamaya devam ediyor.
ABD Vergileri ve Kripto Paralar
Trump’ın vergileri Ağustos başı itibariyle kripto paralarda düşüşü tetikledi. Piyasalar Temmuz ayında vergiler devreye alınmaz diyordu ve rahattı. Ancak aradan günler geçti ve vergiler yürürlüğe girdi. Trump devam eden açıklamalarında daha fazla vergi duyurdu ve çip üreticilerinin ABD’ye geleceğini açıkladı. Esasen bu vergi oranları yüzünden üretimlerini ABD’ye getirmekten başka çareleri de yok gibi görünüyor
Apple yeni yatırımlarla eve dönüyor. ABD’de satılan iPhone’lar ABD’de üretilecek. Apple ülke çapında veri merkezleri kuracak. Apple Detroit’te üretim akademisi açacak.
ABD’de üretilen otomobillerin kredi faizlerinde indirimler olacak. Kaliforniya’da nadir toprak elementleri geri dönüşüm hattı kuracağız.
Apple Teksas, Utah, Arizona ve New York’ta çip üretecek. Apple kendi elektriğini üretecek.
Benzin fiyatı galon başına 2 doların altına düşecek. Yonga çiplerine %100 gümrük vergisi uygulayacağız. ABD’ye giren tüm yarı iletkenlere %100 gümrük vergisi uygulanacak. ABD’de üretim taahhüdünde bulunanlar gümrük vergisinden muaf olacak. Çip şirketleri ABD’ye dönüyor.”
Rusya ile devam eden görüşmeler ve ikincil yaptırımlar konusunda ne söyleyeceği de merak konusu ve tam da yazı hazırlandığı sırada bu konuya girdi.
Gaz fiyatları düştü çünkü ekonomimiz patlama yaşıyor.
Bugün Putin ile iyi görüşmeler yaptık. Putin-Zelenskiy zirvesinin nerede yapılacağına karar verilmedi. Zelenskiy ve Putin ile yakında görüşme olasılığı yüksek. Ukrayna’daki çatışmanın sona ermesine ilişkin gelişmeleri açıklamak istemiyorum. Bu yolu daha önceden de deneyimledik.
Yepyeni B-2 bombardıman uçakları sipariş ettik. Yeni bombardıman uçakları birbirine benziyor ancak çok farklı. Büyük miktarda bombardıman uçağı sipariş edildi.
Ukrayna’daki savaşı durdurma yükümlülüğü hissediyorum.
Hindistan, Rusya’dan petrol alım miktarlarında Çin’e yakın. Çok sayıda ikincil yaptırım planlıyoruz. Çok daha fazlasını göreceksiniz.”
Trump’ın açıklamaları kripto paralar için iyi değil. Eğer Putin tahmin ettiğimizden daha uzlaşmacı bir tavır takınmazsa gerilim tırmanacak demektir. Özellikle geçen hafta Medvedev’in yaptığı açıklamalardan sonra “Trump ciddiye alınmak için” sert adımlar atabilir.