- Fed’in aniden faiz indirim kararı alması için koşullar kısa vadede oluşmamış olabilir.
- Fed acil müdahale olarak şahine yakın duruşla geçici tahvil alımı duyurabilir.
- Kripto paralar için hem Trump hem de Fed tarafındaki güncel izlenim nedeniyle hızlı toparlanma ihtimali zayıf görünüyor.
ABD Merkez Bankası faiz indirimlerini son toplantıda da öteledi ancak tarifeler nedeniyle piyasalar en az 4 faiz indirimi bekliyor. Cuma günü kapalı toplantı yapan Fed bir karar almadı. Ancak Fed’in harekete geçmesini zorunlu hale getiren bazı sinyaller dikkat çekici. Yatırımcıları bekleyen şey ne? Kripto paralar ne olacak?
Fed Ne Yapacak?
Hisse senetleri tarifelerle birlikte düştü ve kripto paralar da sarsıldı. Yüksek maliyetler, daha az satış, ihracat ve ithalat sorunları şirketleri korkuttuğu için hisselerdeki kayıp anlaşılırdı. Ancak devlet tahvillerinde bu hafta hızlanan satışlar güvenli olduğuna inanılan bu varlığın da kaçışa şahit olmasıyla endişeleri katladı.
Öncelikle Fed bağımsız bir kurum ve Powell siyasi olarak da Trump’ı sevmez. Fed özelinde siyasi kararların kurum tarafından sübvanse edilmesi, Trump’ın kurtarılması izlenimi kaçınılacak bir şey. Bu yüzden Trump geçen hafta “siyası tavır takılmayı bırak yapman gereken şeyi yap faizleri düşür” diyerek Powell’a seslendi.
2008 mali krizinde de son enflasyon kaosunda da geç kalmış görünen Fed, hep şunu söyler “yanlış adım atmaktansa geç kalmayı tercih ederiz” evet söyledikleri şey budur. Görüp izlemek için yeterli avantaja sahip olduklarını söyledikleri açıklamaları bugün bile gördük.
Fed ve Kripto Paralar
Herkes aniden Fed’in çıkıp faizleri düşürebilir tarzında açıklamalar yaparak harekete geçmesiyle kripto paraların yükselmesini bekliyor. Diğer grupsa Trump’ın “oh yanlış yapmışım tarifeleri geri çekiyorum veya donduruyorum” demesinden yana umutlu. Bugün ikincisinin neden kısa vadede olmayacağından yeterince bahsettik. Fed de bunu yapmayacak. Kısa vadede henüz 2008 benzeri bir borsa çöküşü bile yok.
Endeks %50’den fazla düşmüş değil ABD Hazine tahvillerinin getirileri bu Ocak ayında görülen seviyelere bile yükselmedi. Devlet borçlanma maliyeti de henüz alarm noktasında değil. Fakat henüz olmayışı oraya doğru ilerlemediğimiz anlamına da gelmiyor
Tamam da ne diyorsun Fatih? Fed’in müdahale etmek için izleyip görme eğilimi güçlü ve sabrı fazla. Fed’i hareket etmeye zorlayan şey “geç kalma ihtimali” olsa da Fed bu riski “yanlış adım atma ihtimaline kıyasla” daha makul bir sorun gibi görüyor.
Peki işler daha kötüye giderse ne göreceğiz? İşler kısa vadede kripto ve risk piyasaları için kötüye gidecek gibi görünüyor. En azından büyük bir sürpriz olmazsa. Ancak Fed harekete geçtiğinde yapacağı şey “an itibariyle 100bp faiz indirimi yaptık” demek olmayacaktır. Piyasalar da Mayıs ayındaki ilk indirim beklentisini Haziran ayına erteleyip geri Mayıs’a çekmeye devam ediyor ve indirim hedefi 25bp. Yıllık 100bp indirim beklentisi olsa da BlackRock CEO’su böyle bir şey beklemiyor.