- Trump, emeklilik planlarında kripto yatırımlarına izin veren kararnameyi imzaladı.
- 5-10 yıl hodl yapacak yeni bir yatırımcı grubu geliyor.
- İkinci kararname ise kripto para şirketlerine bankaların uyguladığı negatif ayrımcılığı ortadan kaldıracak.
ABD Başkanı Donald Trump, emeklilik tasarruf planlarında [kripto para] ve özel sermaye yatırımlarına olanak tanıyan yeni bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Bu adım, milyarlarca dolarlık fonun kripto varlıklara yönelmesine imkan sağlayabilir. Söz konusu kararname, emeklilik planı sağlayıcılarının yatırım seçeneklerini çeşitlendirmesine imkan tanıyor ve bu kapsamda kripto varlıkların finansal sisteme entegrasyonunu artırabileceği ifade ediliyor.
Yeni Kararname ve Kripto Varlıklar
Kararnameye göre, alternatif varlıklara, gayrimenkule ve kripto varlıklara yatırım yapılabilmesinin rekabetçi getiri ve risk dağılımı açısından avantajlar sağladığı vurgulanıyor. Öte yandan, ABD Çalışma Bakanlığı daha önce kripto para yatırımlarının emeklilik planlarında kullanılmasına yönelik uyarıda bulunmuş ve bu konuda aşırı dikkatli olunmasını önermişti. Ancak Mayıs ayında bu uyarı tamamen kaldırıldı. Son kararnameyle Çalışma Bakanlığı’nın yeni bir rehber yayınlayarak kripto paraları diğer varlıklar gibi değerlendirmesi bekleniyor.
Bu düzenlemeler, daha önce kripto piyasalarından uzak duran varlık yöneticilerinin pozisyonunu gözden geçirmesine neden olabilir. Böylece, Bitcoin(BTC) $117,379.80**] ve benzeri diğer varlıkları barındıran borsa yatırım fonlarına veya doğrudan bu varlıklara milyonlarca dolar yönlendirilebileceği öngörülüyor.
Matt Hougan, Bitwise’ın Baş Yatırım Sorumlusu: “Bu karar, hükümetin ‘kripto emeklilik planlarında olmalı’ demesiyle ilgili değil. Bu, insanların kendi kararlarını kendileri vermesinin önünün açılmasıyla ilgili.”
Kripto piyasalarında, bu yılın ikinci çeyreği önemli yükselişlerle geride bırakıldı. Birçok kripto varlık, Temmuz ayında yeni rekorlara ulaşırken, Amerika Birleşik Devletleri’nde daha net düzenlemelere yönelik adımlar atıldığı görülüyor.
Uzmanlar, hem doğrudan hem de borsa yatırım fonları yoluyla kripto paraların emeklilik planlarına dahil olabileceğini değerlendiriyor. Ancak emeklilik yatırımlarında riskten kaçınan bir tutum öne çıktığından, yöneticilerin doğrudan kriptoya yerine genellikle borsa yatırım fonlarını tercih etmesi mümkün
Hirsch Holdings CEO’su ve Stock Trader’s Almanac baş editörü Jeffrey Hirsch, “Ben zaten IRA hesabımda Bitcoin borsa yatırım fonlarını (ETF) kullanıyorum. ETF’lerin emeklilik hesapları için uygun olduğunu düşünüyorum. Ancak doğrudan coin yatırımı fazla riskli göründüğünden emeklilik dışında değerlendirilmeli.”
Kripto Paraların Geleceği
Trump’ın imzaladığı başka bir kararname ise finansal kurumların hizmetlerini siyasi veya dini görüş ya da yasal ticari faaliyetlere dayalı olarak sınırlamasını veya reddetmesini önlemeye yönelik oldu. Beyaz Saray tarafından yayımlanan bilgi notunda, bu kararın tüm Amerikalılar için adil bankacılık hizmetlerine erişimi güvence altına almak için atıldığı bildirildi.
Son imzalanan kararnameler kripto paraların hem emeklilik fonlarına girmesi hem de kripto para şirketlerinin bankacılık sisteminden dışlanmasının önünün kesilmesi açısından harika gelişmeler. Muhtemelen 401(k) alanında kripto para temelli emeklilik fonları için bir rekabetin başladığını göreceğiz ve bu rekabet ETF kanalındaki girişleri daha da artıracak. Emeklilik planlarında kriptonun kendine yer bulması 5-10 yıllık hodl sürelerini beraberinde getireceğinden arz kıtlığını da besleyecek büyük bir gelişme.
Düzenlemeler, federal bankacılık düzenleyicileri, Küçük İşletmeler İdaresi ve Hazine Bakanı’nın da dahil olduğu yetkililere, “itibar riski” kavramı gibi politize edilmiş ve hukuka aykırı uygulamaların altı ay içinde ortadan kaldırılması talimatını veriyor. Kararnamede kriptoya doğrudan atıf yapılmadı. Ancak bilgi notunda, kripto varlık sektörünün de zaman zaman haksız uygulamalara maruz kaldığı belirtildi.